Glosar rinoplastie - Dictionar de termeni

Cartilajul nasului

Modificarea formei sau dimensiunilor piramidei nazale poate determina schimbarea semnificativa a infatisarii si a armoniei locale.

Rinoplastia poate modifica semnificativ trasaturile fetei. Avantaje, riscuri, proceduri

De aceea, operatia de remodelare a nasului rinoplastia este probabil cea mai frecvent practicata interventie chirurgicala estetica, explica dr. Adriana Radumedic specialist chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive. Cum este alcatuit nasul Nasul are forma unei piramide formate din oase si cartilaje, acoperita la exterior de piele, iar la interior captusita cu mucoasa.

Sub piele exista un strat subtire muscular, responsabil de incretirea pielii cartilajul nasului la acest nivel si de dilatarea si constrictia narilor. Oasele nazale se aseamana cu un acoperis, care se continua la partea inferioara cu cartilaje triunghiulareiar intre acestea, pe linie mediana se afla cartilajul septal.

Rinoplastia poate modifica semnificativ trasaturile fetei. Avantaje, riscuri, proceduri | Medlife

La extremitatea nasului, deasupra orificiilor narinare se afla cartilajele alare, a caror forma determina aspectul varfului nasului lobulul. Scopul operatiei Rinoplastia urmareste imbunatatirea aspectului si proportiilor nasului, a carui forma este alterata fie ereditar, fie cartilajul nasului sau in cartilajul nasului unor operatii anterioare. In plus, remodelarea nasului poate imbunatati respiratia, atunci cand exista obstructie nazala datorata anomaliilor structurale ale piramidei nazale.

Ca si in cazul oricarei operatii estetice, este foarte important sa fie cunoscute schimbarile dorite de pacient, iar asteptarile acestuia sa fie in concordanta cu posibilitatile chirurgicale de modelare a nasului. Rinoplastia estetica urmareste: indepartarea cocoasei si obtinerea unui dors drept sau usor concav; ingustarea unui varf lat sau bulbos; ridicarea varfului nasului; rotunjirea cartilajul nasului varf prea ascutit; ingustarea unor nari prea largi; indepartarea asimetriilor si a deviatiilor.

Cartilajul nasului reconstructiva urmareste: corectarea unor malformatii congenitale ale nasului; corectarea unor deformari posttraumatice; remodelarea nasului dupa indepartarea unor formatiuni tumorale.

Glosar rinoplastie - Dictionar de termeni

Rinoplastia poate sa asocieze proceduri ORL de inlaturare a obstructiei nazale ex. Investigatii imagistice radiografia masivului facial va oferi detalii despre arhitectura piramidei nazale. Un nas poate parea mare la un pacient cu barbie insuficient dezvoltata si ca urmare, intr-un astfel de caz este mai intelept sa se augmenteze mentonul sa se creasca proiectia barbiei in loc sa se reduca piramida nazala.

Va evalua unghiul format de nas cu buza superioara, care ideal trebuie sa fie de 90 de grade la barbat si cartilajul nasului 90 de grade la femei.

Rinoplastia

Va observa simetria narilor si pozitia peretelui despartitor dintre acestea septul nasalprecum si eventualele tulburari respiratorii. Va evalua calitatea pielii de la nivelul piramidei nazale, cartilajul nasului cu cat aceasta este mai groasa, cu atat se va mula mai putin peste suportul osteo-cartilaginos de dimensiuni reduse, limitand schimbarile obtinute prin operatie.

Va efectua fotografii si masuratori referitoare la dimensiunile actuale ale nasului, Va evalua starea de sanatate a pacientului si va obtine informatii legate de istoricul medical al acestuia. Nu in ultimul rand medicul va recomanda efectuarea unor investigatii preoperatorii analize de sange, investigatii imagistice, consult ORL si va ajusta sau va stopa administrarea unor medicamente care cresc riscul de sangerare aspirina, anticoagulante orale, medicatie naturista, etcVa recomanda renuntarea la fumat cu cel putin 2 saptamani inaintea operatiei.

Nas uman - Wikipedia

Cartilajul nasului cat dismorfismul piramidei nazale este mai accentuat, cu atat modificarile vor fi mai dramatice si mai evidente in urma operatiei. In schimb, indepartarea unei mici cocoase sau subtierea usoara a varfului nasului sunt urmate doar de modificarea subtila a formei tratament comun metoda Shevchenko, fara sa atraga atentia. Cand este indicata operatia Rinoplastia este o operatie strict individualizata, si ca urmare nu se poate practica pentru a satisface dorintele altcuiva sau pentru a copia o imagine ideala.

cartilajul nasului

Este indicata atunci cand: pacientul a ajuns la varsta adulta peste 18 ani iar elementele fetei si-au desavarsit cresterea; starea de sanatate este buna; asteptarile pacientului sunt realiste. Cum se desfasoara operatia Rinoplastia se practica in general sub anestezie generala, dar este posibila si anestezia locala asociata cu sedare intravenoasa. Inciziile pot fi practicate in interiorul nasului tehnica inchisaasigurand accesul la cartilajele si oasele nazale care vor fi modelate.

Rinoplastia deschisa asigura vizualizarea directa a structurilor osteo-cartilaginoase nazale, dar presupune o mica incizie externa la nivelul columelei puntea de piele care separa cele doua nari.

Structura și funcția cartilajului nazal

Remodelarea nasului presupune fie reducerea anumitor structuri ale acestuia, fie augmentarea lor prin adaugarea de grefoane cartilaginoase sau osoase de obicei se foloseste cartilaj septal, dar ocazional poate fi folosit cartilaj de la nivelul urechii sau costal.

Deviatia septului nazal se corecteaza fie prin excizia portiunii deformate, fie prin modelarea acesteia. Dupa obtinerea formei dorite inciziile se sutureaza.

Operatia dureaza in medie ore, dar se poate prelungi in functie de complexitatea modificarilor ce se impun.

cartilajul nasului

Evolutia postoperatorie Postoperator oasele si cartilajele vor fi sustinute in noua pozitie cu ajutorul unei atele ce se aplica pe fata externa a piramidei nazale. De asemenea in fosele nazale se vor introduce niste tampoane care vor avea rol atat in sustinerea scheletului osteo-cartilaginos nazal cat si in prevenirea sangerarii. Rinoplastia determina un disconfort mic sau moderat, care insa poate fi controlat prin medicatie antialgica obisnuita.

Postoperator se impune o pozitie in decubit dorsal pacientul intins pe spatecu capul usor ridicat. Vor fi aplicate comprese reci la nivelul ochilor si fruntii, pentru a impiedica aparitia echimozelor vanatailor si umflarea nasului edemul. Atela va fi indepartata la 14 zile postoperator, iar rezultatul precoce al rinoplastiei va putea fi apreciat la saptamani dupa operatie.

  1. Glosar rinoplastie - Dictionar de termeni Ala  aripă nazală În limbaj comun, aripile nazale sunt deumite nări medical-narine.
  2. Structura și funcția cartilajului nazal - Bronșită
  3. Examinarea unui pacient cu dureri de umăr
  4. Clasa a IV-a.
  5. Nas uman - Human nose - thelightdesign.ro
  6. Rinoplastia - Tot ce trebuie sa stii
  7. Septul este corectat prin intervenție chirurgicală, în caz contrar sinusita cronică și rinita vor deveni colegii dvs.
  8. Fracturile nasului (traumatismul nazal)

In urmatoarele luni veti remarca imbunatatirea progresiva a formei si conturului nazal si disparitia edemului. Expunerea la soare, purtarea ochelarilor si efortul fizic intens vor fi evitate trei luni dupa operatie. Complicatiile rinoplastiei Complicatiile generale sunt cartilajul nasului comune oricarei proceduri invasive, fiind reprezentate de anumite complicatii cardio-respiratorii ce pot aparea datorita anesteziei generale.

Toaleta nasului nou-născutului

Complicatiile locale, specifice: sangerarea, de obicei este oprita prin tamponament nazal, dar daca este importanta poate impune reinterventia in scopul hemostazei; infectia este extreme de rara, fiind prevenita prin administrarea de antibiotice; tulburari de sensibilitate la nivelul nasului, de obicei dispar in cateva luni; obstructie nazala, posibila in primele luni postoperator, datorita tumefactiei umflarii mucoasei nazale; perforatia septului nazal, complicatie rara si care impune corectarea chirurgicala ulterioara; neregularitati de contur, asimetriile pot impune un retus ulterior; cicatrici hipertrofice sau vicioase.

In anumite situatii nu este posibil sa se obtina rezultatele dorite doar intr-un singur timp operator.

cartilajul nasului

Uneori se impun corectii minore, pentru a obtine aspectul estetic final.