x1

authors

Alin Popa

149 views

EA România – un joc de lumini

noiembrie 16, 2016
Share on Facebook35Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

AFI2 este una dintre cele mai apreciate clădiri de birouri din București, aici fiind sediul EA Games România. Este de asemenea unul dintre proiectele de design de birouri care au avut numeroase mențiuni pozitive în presă.

În acest articol ne-am hotărât să abordăm un aspect mai puțin cunoscut al designului, dar care are un impact semnificativ – sistemul de iluminare. Știința iluminatului este un domeniu care evoluează rapid, acesta fiind un factor care ne influențează ritmul biologic, procesele cognitive și psihologice. Iluminatul are efecte majore asupra productivității, energiei și bunăstării angajaților – aceasta este concluzia unui studiu publicat în 2011 de către Veich. J, Stokkermans M. și Newsham G., pentru Consiliul Național de Cercetare din Canada. Autorii au descoperit că iluminatul influențează dispoziția și aprecierea estetică la locul de muncă, la rândul lor acestea generând satisfacție și implicare sporite.

Așa că, da, iluminatul potrivit este ingredientul secret pentru a asigura fericirea la birou.

Desfășurarea unei activități la nivel global, cu servicii comune (inclusiv securitate IT) și sute de programatori, cu schimburi zilnice duble care acoperă și fusurile orare din SUA, nu se poate face doar cu ajutorul cafelei și al dulciurilor. Este nevoie și de lumina potrivită care să stimuleze inspirația și concentrarea angajaților.

Și acesta a fost obiectivul Greentek: să identifice un sistem de LED-uri care să asigure bunăstarea echipelor și să ajute la îndeplinirea misiunii EA – aceea de a inspira lumea să (se) joace, având în același timp grijă de mediu.

arena-1

Provocarea

Cum am procedat? În parteneriat cu arhitecta Anda Manu de la AMA Design, care a dezvoltat conceptul de design de birou, am început să ne jucăm cu lumina. Ne-am asigurat că aceasta spune o poveste diferită pe fiecare dintre cele zece etaje ale clădirii, folosindu-se mediile din diferite jocuri EA, precum FIFA, Battlefield și NHL.

A trebuit așadar ca designerii de lumină de la Greentek să își imagineze lumina de pe o navă spațială din Star Wars și să găsească o soluție pentru a o reda, sau cât de luminos și plin de energie poate fi un stadion de fotbal. Pentru Arena am folosit spoturi luminoase Chase și spoturi luminoase încastrate Juniper.

Pentru spațiile de lucru deschise, ne-am gândit că programatorii și designerii aveau deja parte de destul zgomot în jocurile de care se ocupau și nu am vrut ca aceștia să fie nevoiți să mai suporte și alte zgomote de fundal în birou. Așa că am instalat corpuri de iluminat Kaypro cu proprietăți fonoabsorbante, creând astfel un spațiu de lucru individual pentru fiecare angajat.

pit-stop-3

Iar pentru splendida recepție am folosit corpuri de iluminat de exterior Myriaky, pentru a crea o atmosfera industrială și plină de energie, tipică pentru EA. Senzația de spațiu industrial a fost amplificată de un corp de iluminat high-bay Kaven, care seamănă cu o lampă mare cu reflector și care a fost prevăzut cu LED-uri colorate, fiecare emițând o culoare diferită – roșu, verde, albastru și așa mai departe.

În afară de a spune povești folosind lumina, Greentek a trebuit să aibă în vedere și aspecte ceva mai practice ale iluminatului, mai exact sustenabilitatea proiectului. Deși tehnologia LED este din start cea mai eficientă soluție din punct de vedere energetic, aceasta poate fi totuși îmbunătățită prin folosirea unui sistem inteligent de control al luminii. Cel instalat în sediul EA se bazează pe folosirea la maximum a luminii naturale și pe sute de senzori de prezență.

Astfel, intensitatea luminii emise de către corpurile de iluminat este ajustată în funcție de calitatea luminii naturale din cameră, creându-se un spațiu plin de energie și confortabil, în armonie cu bioritmul celor prezenți. Deși lumina naturală este cea mai benefică formă de lumină, din păcate ne petrecem 90% din timp înăuntru, la lumină artificială. Întrucât programatorii lucrează foarte mult, a trebuit să propunem o soluție care să exploateze la maximum lumina naturală prin senzori și control automat.

untitled-1

Senzorii de prezență asigură ajustarea luminii atunci când cineva merge pe coridoare sau intră într-o sală de ședințe. Practic, lumina te însoțește peste tot. Ceea ce sună puțin a Star Wars, nu?

Rezultate

Soluția a folosit 1.080 de corpuri de iluminat cu LED-uri, cu un consum total de 38,5 kWh, din care:

  • 750 de casete luminoase de 60×60 cm, cu un consum total de 30 kWh
  • 40 de casete luminoase de 30×120 cm – consum total de 1,6 kWh
  • 290 de spoturi – consum total de 6,96 kWh.

Beneficiile generale includ reduceri de 40% la corpurile de iluminat față de orice alternativă bazată pe tehnologii tradiționale. În plus, corpurile de iluminat pe bază de LED-uri sunt oricum cu 70% mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie și, atunci când se ține cont de lumina naturală și sunt adăugați senzori de mișcare, economia de energie la nivelul întregii clădiri ajunge la 88%.

untitled-2

La aceste beneficii se poate adăuga și economia ce rezultă din lipsa nevoii lucrărilor de întreținere –corpurile de iluminat pe bază de LED-uri au o viață de peste 50.000 de ore și vin cu garanția Greentek de cinci ani care acoperă orice. Pe de altă parte, corpurile de iluminat tradiționale au nevoie de întreținere, în medie, cel puțin o dată la doi ani.

Produse folosite:

  • Juniper
  • Chase
  • Artus
  • Ledomero
  • Ledon
  • Myriaky
  • Kaven

Greentek LED Lighting este o companie românească ce dezvoltă, produce și implementează sisteme inteligente de iluminat cu LED-uri pentru sectoarele comerciale, logistice, industriale și al clădirilor de birouri. Pentru mai multe informații, accesați  http://www.greentek.eu.

 

 

Credit foto: Greentek

 

Scrie un comentariu

related post

Arhitectura si design

Arhitectura si design

Articole

Articole

Previous story Next story

t

o

p