111920-waaterlicht-1920x582

authors

Leonard Băcica

32 views

Festivalul Lumiere – lumina în spațiul public

februarie 2, 2018
Share on Facebook40Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

La jumătatea lunii ianuarie a avut loc la Londra festivalul Lumiere, o serie de instalații luminoase urbane centrate în jurul ideii de artă în spațiul public. Lumiere a debutat în Durham în 2015 la inițiativa Artichoke, un ONG specializat în instalații artistice temporare. După un succes răsunător în nordul Angliei, Lumiere a fost adus la Londra în 2016 și a atras încă de la prima ediție peste 1,3 milioane de spectatori.

 

Ediția din acest an, desfășurată între 18 și 21 ianuarie, a fost cea mai mare de până acum, cu 54 de instalații de lumină de diferite dimensiuni afișate în 6 zone centrale ale orașului, toate având în mod normal un flux mare de oameni, atât localnici, cât și turiști. Ideea din spatele festivalului este de a aduce arta cât mai aproape de oameni, de a o face cât mai accesibilă, dar și de a pune în discuție atât concepte despre forma și rolul artei, cât și felul în care locuim sau folosim spațiile și clădirile publice.

_MG_3068

Folosim de multe ori expresii ca „să punem într-o nouă lumină”, „să aducem la lumină”, „să vedem într-o lumină nouă”. E doar o ilustrare a importanței pe care vizualul, lumina o are în viețile noastre de zi cu zi, iar odată cu progresul tehnologic avem tendința să ne bazăm din ce în ce mai mult pe lumina artificială. Un procent infim din publicul larg conștientizează însă cât de important e felul în care proiectăm, instalăm și utilizăm lumina artificială și cât de mult ne afectează viețile. Cu peste 1 milion de oameni care au ocazia să vadă obiective importante din jurul lor într-o nouă perspectivă de-a lungul unui weekend, festivalul Lumiere își propune să schimbe asta.

_MG_3060

Instalațiile variază de la clipuri proiectate peste spații rezervate tradițional graffitiurilor până la portaluri de leduri expuse de-a lungul unei promenade aglomerate, de la instalații statice cu rol în iluminatul public până la lucrări interactive, de la instalații minimale cum este seria de ghirlande luminoase din sticle de plastic expusă într-un parc până la dimensiuni monumentale, cum este de exemplu maparea întregii fațade, de 70 de metri înălțime, a catedralei Westminster.

 • Harmonic Portal by Chris Plant
  Harmonic Portal by Chris Plant
  Photograph: Paul Brown/REX/Shutterstock
 • LBO LichtBankObjekte
  LBO LichtBankObjekte
  Photograph: Justin Tallis/AFP/Getty Images
 • Waterlicht
  Waterlicht
  Photograph: Paul Brown/REX/Shutterstock
 • Illumaphonium by Michael Davis
  Illumaphonium by Michael Davis
  Photograph: Dan Kitwood/Getty Images
 • Reflektor by Studio Roso in St James’s Market
  Reflektor by Studio Roso in St James’s Market
  Photograph: Dan Kitwood/Getty Images
 • Impulse by Lateral Office and CS Design
  Impulse by Lateral Office and CS Design
  Photograph: Dan Kitwood/Getty Images
 • The Wave by Vertigo
  The Wave by Vertigo
  Photograph: Jonathan Brady/PA
 • Lampounette by TILT
  Lampounette by TILT
  Photograph: Justin Tallis/AFP/Getty Images
 • Photograph: Jack Dredd/REX/Shutterstock
 • Nightlife by the Lantern Company
  Nightlife by the Lantern Company
  Photograph: Eamonn M. McCormack/Getty Images

Probabil că pe măsură ce festivalul va crește în amploare, o importanță tot mai mare o vor avea ilustrările ultimelor dezvoltări tehnologice în domeniul dispozitivelor luminoase (displayuri interactive, video-mapping, luminare cu laser sau electroluminescență) și tot mai mulți artiști se vor implica în a explora noi forme în care progresul tehnologic poate fi pus în slujba publicului larg.

Pentru mai multe detalii despre festival puteți vizita pagina oficială, care conține și o descriere detaliată a fiecărei instalații în parte. Iar dacă vă gândiți să faceți o vacanță la Londra și ați vrea să profitați din plin de oraș, ei bine, pentru că Lumiere se întâmplă în ianuarie, biletele de avion tind să fie mult mai ieftine în perioada festivalului.

Scrie un comentariu

related post

Arhitectura si design

Articole

Articole

Arhitectura si design

Previous story Next story

t

o

p