Guerrilla Lighting

aprilie 25, 2017
Share on Facebook27Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Evenimentul Guerrilla Lighting a fost organizat de Asociația Română pentru Iluminat în București, cu ocazia desfășurării lucrărilor conferinței SHARE, cu participare internațională. Obiectivul principal al Guerrilla Lighting a fost acela de a atrage atenția asupra elementelor urbane care dau identitate orașului, prin lumină și participarea voluntară a celor cărora le pasă de frumos, de locul în care trăiesc.

Stăm de vorbă cu Sarah Ambrozie, light artistul evenimentului.

Bună! Ce înseamnă Guerrilla Lighting?

Prin Guerrilla Lighting înțeleg un act artistic care transformă arhitectura urbană atribuindu-i forme și valențe noi cu ajutorul luminii și al oamenilor. Practic, au fost selecționate patru edificii din București care, credem noi, merită mai multă atenție. Am organizat apoi ceea ce se numește Guerrilla Lighting, unde în jur de 50 de persoane au iluminat clădirile, cu ajutorul unor lanterne, filtre de culoare și alte accesorii. Prin acest act transmitem autorităților că Bucureștiul are nevoie de mai multă lumină sau că poate fi iluminat în mod creativ și poate fi, de ce nu, învăluit în culoare.

Care a fost aportul tău la acest proiect?

Am fost invitată de către Asociația Română pentru Iluminat să îmi asum rolul de light artist în cadrul proiectului. Am conceput contururile luminoase și combinațiile coloristice care au fost proiectate pe fațade. Alături de coechipierii temporari de la Flash Lighting Services – membru fondator al Asociației Române pentru Iluminat, am organizat desfășurarea evenimentului și am coordonat cei aproape 50 de studenți voluntari ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.


collage-2017-04-25

 

Care este conceptul de iluminat pentru cele patru clădiri?

Pentru a sublinia diversitatea și echilibrul, primele trei fațade sunt iluminate în contraste de nuanțe luminoase reci și calde.

Pentru Școala de Arhitectură am propus combinația simplă și dinamică magenta / roz – turcoaz, care definește modulația volumetrică a clădirii, respectiv diferența dintre poarta înaltă, adâncită și suprafața relativ plată a fațadei. Linia superioară reprezintă, de asemenea, un alt volum explorat prin culoare rece.

Fațada Facultății de Litere prezintă o mai mare variație a elementelor arhitecturale decorative, fapt care cere și o coloristică mai bogată și diversitate în tehnicile de proiectare a luminii. Un adaos de strălucire a fost posibil cu ajutorul globurilor disco.

Pentru a simboliza creșterea, dezvoltarea și transformarea, primul nivel al fațadei de la Universitate a fost colorat cu magenta, următorul nivel a îmbinat prima nuanță cu lumina albă, iar ultimul a fost complet alb.

Fațada comunistă a Univesității „Ion Mincu” a fost decorată cu un arsenal de culori luminoase, deoarece doresc să aduc cu atât mai multă lumină, culoare, viață în zonele care se conectează la o istorie sumbră. Și pentru că am avut încredere în creativitatea studenților de la arhitectură, i-am rugat să creeze din prorie inițiativă alte scenarii decât cele gândite de mine. Astfel, fațada a fost iluminată dinamic în lumină colorată sau fără filtru, a căpătat apoi un decor inspirat de lucrările lui Mondrian și, în final, a purtat culorile tricolorului.

 

Cum vezi faptul că există astfel de proiecte în România?

Cred că astfel de proiecte reprezintă un pas necesar de înfrumusețare și îmbogățire a culturii românești și a mediului urban. Ele aduc expansiune în viziunea tuturor celor interesați de lighting design, light art, iluminat și nu numai. Toate companiile și instituțiile care doresc să transmită un mesaj publicului o pot face în moduri inovative folosind lumina!

 

 

Ce planuri de viitor ai în domeniul de light art?

Am un puternic interes pentru zona de light art, care este în creștere în România, deoarece doresc să lucrez în cadrul unui teren neexplorat în speranța dezvoltării și adaptării unor curente internaționale la o nișă particulară care să aibă ca esență substanțe românești. Propun, de asemeni, românilor să comunice prin lumină!

 

 

Sarah Ambrozie
24 de ani
Designer
545335_116850811807203_1788691754_n

 

Foto: Cîrlănaru Irinel, Chihai Laurențiu, Asociația Română pentru Iluminat

Scrie un comentariu

related post

Arhitectura si design

Articole

Previous story Next story

t

o

p