Bulb27

authors

Alin Popa

category

Artizanat, Interviuri
341 views

Lămpile care par dintr-o lume a teatrului – interviu cu Andrei Ignia, fondator Bulb27

octombrie 7, 2016
Share on Facebook151Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Ai un proiect care iese din tiparele obișnuite și pe care tu îl definești ca fiind un proiect de artă aplicată în designul vintage-industrial. De unde a apărut această idee și cum a început Bulb27 să prindă viață?

1383175_196160307234126_107307518_nBulb27 a apărut acum patru ani ca o nevoie personală de a-mi face câteva obiecte de iluminat pentru spațiul în care locuiam. Am cochetat cu câteva idei până am văzut o lampă tip Kozo și mi-am dorit o variantă, dar cu tușe proprii. Așa a apărut lampa Bulb27 realizată din țeavă sudată și robinet de apă cu rol de întrerupător. Mulțumirea adusă de prima lampă m-a făcut să gândesc mai departe, să încerc și cu țevile de cupru un alt proiect, acesta primind denumirea de Cubru (era aproape un cub format din impletituri din țeavă de cupru și un far vechi de tractor). Din experiment în experiment am ajuns la vreo zece piese, moment în care am realizat că ar fi foarte interesant să-mi fac o colecție pe care să o expun. În octombrie 2013 aveam prima expoziție cu lămpi în Galeria Meru din Iași, o expoziție foarte bine primită, mai ales că propunea ceva total diferit de ceea ce se expunea în galeriile ieșene. După expoziție am început să vorbesc despre ce fac și așa am ajuns la cei de la Dizainăr și la Mihnea Ghilduș. Acesta a fost cel mai important pas pentru Bulb27, intrarea pe o piață de design românesc.

 

De la ce pornești atunci când creezi un obiect? Care e procesul tehnic-artistic în cazul tău?

Pentru prima colecție porneam de fiecare dată de la obiect, chiar și de la bec, pentru că în acea perioada abia intrau pe piața europeană becurile Edison cu filament incandescent. Pentru primele lămpi am bătut talciocurile din Iași și Amsterdam, plus prezența în licitațiile de pe site-ul ebay. Descopeream obiecte despre care nu știam absolut nimic, dar care mă atrăgeau prin forma lor și calitatea materialelor. Următoarele colecții au avut ca punct de plecare un concept sau cel puțin un punct central. Colecția a doua gravita în jurul ideii de cafea și litere vechi folosite în tehnica letterpress, pentru a treia colecție am stabilit ca elementul comun să fie trepiedul, iar acum lucrez la a patra colecție ce transformă reclame vechi românești în diverse obiecte de iluminat.Andrei-Ignia-Bulb27

Atunci când am intrat pe site-ul tău, ce mi-a atras atenția în primul rând a fost creativitatea ta, faptul că fiecare piesă pare ruptă dintr-un univers teatral, dintr-o scenografie bine stabilită. De unde te inspiri? Există pentru fiecare piesă o poveste aparte?

Într-adevăr, lămpile par a fi dintr-o lume a teatrului, mai ales că oferă spațiului în care se află o lumină dramatică. Aproape fiecare piesă are o poveste aparte pentru că obiectele în sine vin cu povestea lor. Spre exemplu, pentru lampa Lille Brunet am folosit un difuzor de radio fabricat în Franța în anul 1925 care după nouă decenii încă își păstrează vopseaua și logoul originale. Am găsit informații despre difuzor pe site-ul unei organizații: http://www.radiomuseum.org/r/brunet_g1.html. Consider că inspirația pentru fiecare lampă vine în momentul în care intru în contact cu obiectul și povestea acestuia, urmând să caut un cablu electric textil și un bec pe măsură pentru a-i păstra autenticitatea; un bec economic ar rupe acel difuzor de povestea și vechimea lui.

Lille-Brunet-2 Bulb27

Vorbești pe site-ul tău despre diverse obiecte care, prin noua folosire pe care le-o dai, ajung să-și modifice funcția. Cum găsești obiectele? Pornești de la idee și apoi cauți, sau pornești de la obiect?

În funcție de colecții, primii pași au variat, fie porneam de la idee, fie de la ce obiecte găseam prin licitații. Obiectele sunt achiziționate din talciocuri din Europa sau de pe site-uri, iar în acest caz aduc obiecte și din America. Cred că proiectul Bulb27 este cercetare în proporție de 60-70%. Căutarile mele în online le fac cu ajutorul Google Translate în poloneză, engleză, franceză, germană, spaniolă etc., pentru că doar așa reușesc să caut obiectul la origini și să intru pe site-uri autohtone ale colecționarilor.

Prin structura și forma lui, produsul tău este unul diferit de percepția pe care o avem în general despre cum ar trebui să arate un corp de iluminat. Cine sunt clienții tăi și cum îi atragi, sau cum te găsesc ei pe tine?

Lămpile Bulb27 își au casa în magazinul Dizainăr alături de o sumedenie de alte obiecte de design românesc. Ele sunt până la urmă instrumente de lucru pentru designeri de interior ce vin cu propuneri pentru apartamente moderne, puburi sau sedii de birouri. O bună parte dintre clienți văd lămpile în reviste de specialitate din România sau chiar pe site-ul celor de la Dizainăr.

Bulb27

În ce măsură faci clienților tăi și o educație în materie de importanța unui obiect de iluminat?

Cred că o educație în privința unui obiect de iluminat vine din partea revistelor de specialitate, dar și a Pinterestului aș putea spune. Foarte multă lume investește în propria locuință, în mobilier, în materiale de bună calitate, însă apare un blocaj în momentul în care vine vorba de iluminarea spațiului pentru a-l pune în valoare. Ce pot face în acest caz, dacă intru în contact cu clientul, este să-i propun tipuri de iluminare pentru diverse zone. Aceeași lampă Bulb27 poate arăta în minimum trei feluri în funcție de becul folosit.

Bulb27

Există în România piață pentru lămpi ieșite din tipar?

Piața pentru design a început să crească și în România mulțumită designerilor care vin cu propuneri din ce în ce mai curajoase, dar și a evenimentelor de design precum Romanian Design Week sau Zain din Cluj. Până în momentul de față am reușit să vând în jur de 32 de piese din 35 produse, cred că acesta este un indicativ al pieței românești în ceea ce privește obiectele de iluminat ieșite din tipar.

10838071_352995464883942_4730304199947001479_o
Aveți un spațiu propriu pe care îl numiți atelier?

De anul acesta am un atelier generos ce este deschis atât curioșilor, cât și persoanelor care vor să meșterească. Atelierul se află în Hubrica, primul hub creativ din Iași unde mă număr printre membrii fondatori. Urmează să fotografiez cum trebuie acest spațiu, iar materialul îl dau spre vizionare în online.

Cum ai descrie Bulb27 în prezent și cum îl vezi în viitor?

De la început și până acum, Bulb27 a fost un întreg experiment rămas la nivelul de pasiune. Pe viitor cred că aceeași direcție va fi pentru că în momentul de față sunt extrem de mulțumit de modul în care merg lucrurile. Vânzările de lămpi îmi permit investiții în aparatură nouă, profesională, dar și în materiale de calitate.

10154923_245592145624275_1856839530_n

Puteți găsi produsele Bulb27 la www.bulb27.ro
Credit foto: Bulb27

Scrie un comentariu

related post

Evenimente

Arhitectura si design

Articole

Arta

Articole

Previous story Next story

t

o

p