pure-quartz-1151426_1280

authors

Sarah Ambrozie

163 views

Lumina și mediile transparente

noiembrie 16, 2016
Share on Facebook32Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Este general cunoscut faptul că materialele transparente sunt cele care transmit lumina, aparent fără vreo modificare de direcție sau culoare, imaginile fiind percepute clar din orice direcție este poziționat privitorul. Magia acestora se desfășoară, însă, și în momentul în care regula este ușor încălcată, iar materialul transparent fie modifică direcția razelor care îl străbat, fie modifică spectrul luminos prin proprietăți specifice de subtractivitate.

Materialele apte de a fi numite transparente sunt generoase cu cei ce doresc să se folosească de potențialul lor. Este vorba despre plastic și sticlă. Generozitatea este determinată de diversitatea posibilităților de prelucrare a materialelor, dar, mai ales, de numeroasele efecte spectaculoase care reies din interacțiunea cu lumina.

Plasticul transparent înlocuiește în multe ocazii sticla, ca variantă mai puțin costisitoare. Acesta poate fi prelucrat mai ușor atât la nivel industrial, cât și ca muncă manuală. Includ aici domenii precum designul de obiect, designul vestimentar, designul de ambalaj etc. Lampa Enso este un veritabil exemplu în care se observă alăturarea a numeroase fâșii transparente de plastic, ale căror poziții modelează sculptural lumina sursei din interior.

1

Plasticul include și rășini, care, fiind transparente, pot atribui volum luminii, cum se întâmplă în cazul sculpturilor acrylice ale lui Norman Mercer. Consider efectul holografic ingenios explorat în piesa vestimentară regăsită pe blogul Duchess Dior, unde materialul plastic învăluie vestimentația textilă în raze colorate și străluciri feerice.

22

Sticla, în sine o garanție a calității, este în continuă exploatare experimentală de către artiști, designeri și arhitecți. În interacțiunea cu lumina poate genera efecte surprinzătoare dacă este manipulată corect. Un efect des întîlnit, dar de fiecare dată plin de dinamism, este așezarea unor elemente transparente colorate sau clare, unele în proximitatea celorlalte, în diverse poziții și unghiuri, așa cum se poate observa la masa Isom. Un efect uimitor întâlnim și în lucrarea lui Stuart Haygarth, care reciclează lentile în forma unui candelabru. Fiecare lentilă capătă consistență prin lumina pe care o refractă.

x1

Transparența este o unealtă care poate fi folosită creativ în interacțiunea cu alte medii translucide sau opace. Efectul de levitație intră în contrast și accentuează fluiditatea consistentă a sticlei colorate în vaza Sasso, realizată de Antonio da Ros. În acest caz, lumina joacă un rol esențial în evidențierea umbrelor pline de culoare. O altă tehnică bine-cunoscută de a folosi sticla este construirea impresiilor volumetrice prin alăturarea mai multor plăci subțiri de sticlă, care cuprind, în structura lor, și particule de materie opacă. Astfel, contrastul transparent / opac asigură un suport inedit pentru corpurile tridimensionale, după cum apare și în sculptura realizată de Brandon Stancil.

x2

 

 

Absența aparentă a transparenței din ceea ce înseamnă materialitate și consistență poate fi privită drept un avantaj. Cu ajutorul luminii, această calitate atribuie valoare prin aerisirea volumelor, efectul de plutire conturând siluete provenite parcă din alte sfere existențiale. Ea poate fi folosită și pentru construirea unor iluzii spațiale și geometrice prin jocuri de direcții și uneori culoare, supunându-ne mințile la exerciții de descifrare a imaginilor percepute. Nu în ultimul rând, ecuația cuprinde, bineînțeles, și imaginația fără limite a creatorilor, și experimentele îndrăznețe întreprinse de aceștia.

 

foto : Pintrest, Pixabay

 

 

Scrie un comentariu

related post

Arhitectura si design

Articole

Articole

Previous story Next story

t

o

p