4

authors

Alin Popa

165 views

Prea multă lumină!

decembrie 27, 2017
Share on Facebook98Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Am putea asemăna mereu iluminatul, mai exact designul lui, cu un machiaj. Din dorința de unicitate, putem trece ușor peste limită.

Trăind în cadrul urban, trebuie să facem față și să ținem pasul cu ce ne înconjoară, vizual vorbind. Știți cum e când sunteți într-un club și trebuie să strigați când vorbiți cu cineva, pentru că e muzica prea tare? E cam același lucru. Pare o concurență continuă cu vecinul, cu care trebuie ținut pasul. La nivel de locuință individuală, lucrul acesta poate fi doar un disconfort, însă privind la nivel urbanistic, este o problemă reală.

1128175_1280x720

Sursa foto Pinterest

Opulența iluminatului festiv este una dintre problemele despre care se discută la conferințele de specialitate, dar foarte rar în spațiul public. Instituțiile statului consideră o obligație să îmbrace orașul în lumină, fără a avea niciun reper științific, urbanistic sau de design. Pe lângă asta, Sărbătorile ne sunt identic luminate, de parcă haina orașului este o tradiție din moși-strămoși, atent conservată. Pentru a preveni aceste probleme, ar trebui implementat un calcul al fluxului luminos în aceste perioade. Orașul are oricum un grad de suprasaturație care vine din iluminatul străzilor și al parcărilor. Peste acesta se adaugă strălucirea festivă expusă fără nicio analiză, ca și când ai pleca la nunta celui mai bun prieten și ți-ai lua costumul cel nou peste blugii și tricoul de peste zi.

Iluminatul excesiv, în locuri în care nu este nevoie de el, afectează orice ecosistem al Planetei, de la microorganismele care trăiesc în spațiile verzi la păsările călătoare și oameni. Neștiind ce mai înseamnă noapte, ritmul circadian ne este dat peste cap. Problema este întâlnită în mod special în zonele urbane, iar de Sărbători acest lucru este mai grav, gradul de strălucire crescând cu aproape 50%.  Unul dintre efectele directe este că nu mai putem vedea cerul, stelele și orice este luminos deasupra noastră. În momentele festive, simțim nevoia de a crea o sărbătoare vizuală. Ca alternativă, putem folosi o perspectivă inversă: să stingem tot ce e în plus și să așteptăm ca iluminatul festiv să vină de la sine sus, în orizont.
Artistul Thierry Cohen a creat un proiect despre cum ar putea arăta cerul orașelor mari dacă poluarea luminoasă n-ar mai exista. Trebuie să alegem dacă în loc de strălucirea nopții am putea avea un cer înstelat, cu un tablou mult mai atractiv.

darkened-cities-960x525

Sursa foto https://thierrycohen.com/

 

În zonele mai puțin dezvoltate și mai ales în zonele nepopulate de către omul civilizat, priveliștea poate fi una de basm. Cerul oferă iluminat festiv în fiecare noapte, totul e să ne dorim să-l vedem. Recent, în orașul Reykjavik, capitala Islandei, s-au stins toate luminile pentru o oră, pentru ca Aurora Boreală să poată fi admirată în toată splendoarea. Dacă fiecare oraș ar avea o astfel de inițiativă, poate acest lucru ar avea urmări pozitive, cel puțin pentru conștientizarea și înțelegerea rolului pe care îl are, de fapt, lumina.

Avem mai jos câteva imagini din Alpii Dolomiți din perioada sărbătorilor din acest an, într-o zonă cu poluare luminoasă redusă.

BeFunky Collage

Foto Dragoș Pârgaru

Un studiu al NASA ne arată că gradul de luminozitate al orașelor crește cu până la 50% în perioada sărbătorilor de sfârșit de an. Totul durează în majoritatea țărilor aproximativ o lună și jumătate, de la Black Friday și până la începutul lunii ianuarie.

De fiecare dată trebuie să ne gândim cine mai vede iluminatul nostru în afară de vecini. Cu un iluminat festiv inteligent, care să-l înlocuiască pe cel făcut mecanic și la întâmplare, i-am putea face pe copiii noștri să-l înțeleagă mai bine pe Van Gogh.

 

1200px-Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project

 

 

Scrie un comentariu

related post

Articole

Arta

Articole

Previous story Next story

t

o

p